Вяра

Нападната от куче маца се бори за живота си

2022-12-22
...

Бесни сме. Бесни сме на безхаберието и жестокостта. Защото те отнемат животи.

Свидетел на ужасяващата случка ни сигнализира, че се натъкнал на куче, захапало безпомощна улична котка, подмятайки я безмилостно. Човека се намесил веднага и някак си успял да ги разтърве, след което веднага отвел тежко пострадалата, кървяща маца до най-близкия ветеринар. А стопаните стояли там, гледайки безучастни и подхилквайки се нагло.

Вяра е в критично състояние, с множество ухапни рани в областта на шията, раздробена лакътна става и силна кръвозагуба. А може би е и кърмачка и там някъде има бебета...

Маца е настанена в клиника и е с опасност за живота. Не знаем, дали ще успеем да я спасим. Но знаем, че ще направим всичко възможно, за да възтържествува възмездие и безотговорните стопани на кучето да понесат своята отговорност, че чрез неспазването на Закона, са допринесли за осакатяването на живо същество, а може би и неговата смърт.

Напомняме, че:
- Чл. 325а. от НК на РБ:
(1) Който организира или участва в провеждането на боеве с животни, отглежда, тренира или предоставя животни за боеве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.
(2) Наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева, когато:
1. деянието е извършено повторно;
2. деянието е извършено от ветеринарен лекар или техник, от лице, осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;
3. на боевете присъства малолетно или непълнолетно лице;
4. боевете се заснемат с цел разпространение.
(3) Наказанието по ал. 2 се налага и на онзи, който организира или участва в залагания при боеве с животни.
(4) Деецът не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършено престъпление по ал. 1 и 3.

-Чл. 325б. (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.
(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:
2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;
3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;

-Чл. 177 oт ЗВМД: (1) Забранява се:
3. извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник;
4. разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините
със забранителни знаци

-Наредба за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки на територията на Община Пловдив:
Чл.13. (1) Собственикът, водачът или стопанинът на куче – домашен любимец е длъжен да разхожда кучето си с нашийник и неразтеглив повод, а кучетата от породите: кавказка овчарка, българско овчарско куче (каракачанка), германски дог, немска овчарка, ризеншнауцер, московска стражева, черен териер, доберман, ротвайлер, бултериер, питбул, стафорширски териер, мастиф, американски булдог, както и едри кучета с агресивен характер – с неразтеглив повод до 1,5 м. и с намордник.

...

Приятели, моля помогнете ни да се преборим за живота на Вяра и дарете за лечението й:


Обратно към всички новини