Йоши

Приключиха ли бедите за Йоши?

2022-12-14
...

Приятели, Йоши е опериран.

Интервенцията за разширяване на уретрата е минала добре и котан се възстановява, макар и никак да не му допада в клиниката...

Както споделихме в предходната публикация, котан страда от котешки идиопатичен цистит (FIC), който обаче доведе до запушване при Йоши.

Една от причините за това състояние е стресът и по-конкретно - необичайните реакции на стрес.
Има солидни доказателства, че стресиращи събития, играят главна роля в провокирането на FIC при засегнатите котки, но също така има доказателства, че тези котки не се справят със стреса по „нормален“ начин. При здрави индивиди стресът води до освобождаване на два вида хормони от надбъбречните жлези (жлези, близки до бъбреците). Стресът обикновено предизвиква освобождаването както на „катехоламини“ (адреналин и норадреналин), така и на кортизол. Въпреки това, при котки с FIC, докато концентрациите на катехоламини са склонни да бъдат високи (отразяващи основна реакция на стрес), те всъщност имат поднормални реакции на кортизол и следователно не реагират по нормален начин.

Йоши е от супер притеснителните котета и въпреки, че цяла година е при нас, рядко ни дава да го доближаваме и галим. Това допринася за допълнителен стрес и образуване на белтъчни запушалки, но нямаме друг избор, ако искаме да спасим живота му - престоят му в клиниката е абсолютно наложителен за момента.

...

Все още обаче, не можем да се похвалим, че котко уринира самостоятелно. Трябва да се сборим и с още едно предизвикателство, преди Йоши да може да се прибере в приюта.

При задръжката на урина, стената на мехура се преразтяга и е нужно време, за да възвърне еластичността си. Нужно е Йоши да остане в клиниката, тъй като се налага специален масаж на мехура, който му помага да уринира.

Поставянето на катетър не е препоръчително, като дори би могло да бъде и животозастрашаващо, тъй като с него често се вкарват резистентни и упорити бактерии, които могат да доведат до некроза на мехура, а завършека би могъл да бъде фатален.

Приятели, на Йоши му е нужна още мъничко подкрепа. Моля, помогнете ни да покрием разходите от престой в клиниката:

Благодарение на вашата подкрепа, можем да помагаме на котаци в беда, като Йоши. <3


Обратно към всички новини