Тъжна

Тъжна с изпаднал ректум - ето защо не бива да храните с кости

2023-07-12
...

Ако бихте могли да си представите какво е да живееш навън в мръсотията, безпомощен, в неописуема болка и червото ти да се влачи пет санта след теб, то бихте разбрали какво е изпитвала дни наред, Тъжна.

Преди няколко дни се натъкнахме на публикация из социалната мрежа с видео, в което дребно на ръст черно котаче се храни в близост до контейнер в крайните квартали на Пловдив. А под дупето му, изпадналия му ректум обираше всичката мръсотия и бактерии от земята...

Не знаем за вас, но ние потръпваме от ужас, само от мисълта от видяното.

Публикацията бе от преди десетина дни, а котето все още не бе получило помощ, защото бягало от хора. Нямаше как да заспим спокойно след видяното и тръгнахме към мястото. А маца я нямаше никъде... На следващият ден опитахме отново - маца, вече видимо със сили на ръба ни се предаде без бой.

...

Настанихме я в клиника Провет, където веднага бе упоена и вкарана в хирургия за прибиране на ректума. При манипулацията, хирурга е установил, че лигавицата е наранена на доста места от влаченето с дни по земята. Състоянието е невъобразимо болезнено и маца е потрепвала при манипулацията, въпреки упойката...

След като ректума е бил поставен на мястото му и зашит, е била установена и причината за изпадането му - топка кости, заседнали в червата й и образували твърда тапа, която клетата маца безуспешно и дни наред напъвала да изходи...

Ето защо, не бива да храните домашните, нито бездомните си животни с кости.

Лекарите са успели да размекнат oгромната топка с кости и да я изкарат и към момента проходимостта на червата е възстановена.

С това обаче едва ли ще се изчерпат бедите за Тъжна, тъй като има огромна вероятност от усложнения, които дори биха могли да се окажат фатални.

Цялостното ѝ състояние все още не е стабилно, тъй като поради запушването, маца не е успявала нито да усвои погълнатата храна, нито да я задържи, тъй като в даден момент топката предизвиква повръщане. Тъжна е силно дехидратирана и изтощена цялостно.

Изпадналият ректум е предпоставка за развиване на Илеус - състояние, в което перисталтиката на червата спира, а организма започва да се интоксикира , получава се перитонит и последиците са фатални, ако не се установи и третира навреме.

Друга вероятна възможност е да се окаже, че има по-дълбока рана в лигавицата, от където биха могли да изтичат фекалии в коремната кухина.

Некроза на ректума, също не е изключена на този етап, за което маца е поставена на венозни антибиотици, силни обезболяващи и венозни течности.

Приятели, Тъжна има нужда от вашата подкрепа. Престоят ѝ в клиниката ще бъде неясно дълъг, а е възможно и ректума да изпадне отново в следващите 7-10 дни.

Бихте ли ѝ помогнали? Ако да, сторете го СЕГА и дарете мъничко за лечението ѝ:

А така живееше Тъжна, преди да я намерим:


Обратно към всички новини