Вяра

Вяра след атаката

2022-12-25
...

Преди три дни, бездомната котчица Вяра, бе сдъвкана от домашно куче.

Състоянието ѝ бе критично, поради масивната кръвозагуба, разкъсана предна дясна лапа, множество ухапни рани в областта на шията и тежкия шок, който е преживяла. Не знаехме, дали маца ще оцелее изобщо.

Но тя се оказа борец или...се случи Коледно чудо за нея.

Днес, можем да отдъхнем, защото Вяра е извън опасност - за първи ден, маца е проявила интерес към храна. За нещастие обаче, лапата ще бъде ампутирана, тъй като е безнадеждно сдъвкана, а нервите прекъснати.

Лекарите споделиха с нас, че въпреки преживяния ужас, маца е изключително добронамерено котаче и обожава да се гали.

Не искаме да си представяме какво е да бъдеш сдъвкан от нещо по-голямо и в пъти по-силно от теб, да си подмятан безмилостно в устата на един питбул.

А всичко това можеше да се избегне, ако стопанина на питбула, на първо място бе обучил кучето по подходящ за породата начин и на второ място бе спазил задължителните мерки за безопасност за всички собственици на кучета над 10кг и считани за агресивни породи, а именно, да бъдат извеждани с намордник.

Законите, приятели, са създадени за да се спазват, и са с цел именно предотвратяване на инциденти, като този. Призоваваме ги да се интересувате какви са задълженията ви, като съдържатели на кучета, както и да ги спазвате. Защото заради безотговорността на един човек днес, утре може да пострада освен котка, и вашето дете, безгрижно играещо на улицата.

Ние смятаме, че в този случай нито една от двете мерки за безопасност не е била взета предвид от стопанина на кучето и вярваме, че са нужни наказания, както и да бъде понесена съответната отговорност от лицето за своето бездействие, довело до инвалидизирането на друго живо същество.

Лицето, отговорно за това, не ни е потърсило, за да се поинтересува как е котката, която неговото куче едва не уби. И това, приятели, на нас не звучи като човек, който се вълнува от последствията от действията си.

Внесена е жалба до Районна Прокуратура по случая и се надяваме да бъдат взети мерки от компетентните лица.

След като Вяра се закрепи изцяло, ще ѝ бъде нужен и временен подслон. Ако сте от Пловдив или София и бихте я приютили, свържете се с нас на лично съобщение/имейл.

Можете да подкрепите Вяра в лечението, като изпратите смс на стойност 1,2 или 5 лв.


Обратно към всички новини