Сприятеляване

Как да представим новодошлото коте вкъщи.

Преди да доведете новата си котка у дома, има някои основни стъпки, които трябва да изпълните, които ще ви дадат значителна крачка напред в процеса:

  1. Без ежедневен достъп до храна – Уверете се, че сте възпитали вашата котка към рутинно хранене вместо целодневно такова. След като тези планирани часове за хранене са установени, това ще постави началото, както на съществуващата ви котка, така и на новодошлата ви, да изпитат споделен, ритуален начин на живот: те се хранят приблизително по едно и също време, х-брой пъти на ден.
  2. Отделен базов лагер (и задължителната фаза на изолация) – Базовият лагер е определена зона от вашия дом, която е сърцето на територията на котката. Така че първо трябва да решите къде ще поставите базовия лагер за новата котка, така че тя да чувства, че това пространство е по същество изцяло нейно. Един от отличителните белези на този метод на интеграция е, че новата котка и обитателят първоначално няма да се видят един друг. Това не подлежи на обсъждане. Игнорирайте тази част от процеса на въвеждане на свой собствен риск!
    След като новата ви котка демонстрира значително ниво на комфорт в базовия си лагер, е време за... Размяна на места: Това е мястото, където всяка котка може да изследва територията на другата без изобщо да се поглежда. Това също е възможност за ключови указателни табели - като котешки дървета, кутии за отпадъци и т.н. – идеята е да поемат аромата на другия. Това е от решаващо значение за процеса на „опознаване“ с котките, тъй като голяма част от комуникацията им се основава на миризмата.

Следвайте този прост процес за хармонична смяна:

Ритуалът на хранене „От другата страна на вратата“: Този ритуал на хранене, чиято цел е създаването на положителна връзка между новодошлото коте и котката-резидент, се е развил през годините, но като цяло винаги е работил безотказно. Какво включва? Много просто, храненето ще се състои от две купи, поставени от двете страни на затворена врата. Тези купи трябва да са достатъчно далеч една от друга, така че котките да се приближат, да ядат и да си тръгнат без инциденти, но достатъчно близо, за да усетят, че от другата страна на вратата има друга котка.
Оттам нататък постепенно приближаваме купичките.

Стъпка втора – Визуален достъп. Тъй като и двете котки вече са наясно с миризмата на другата, е време да им позволите наистина да се видят. Работата, която сте свършили до този момент, ще доведе до предвидимо поведение между двете котки и сърдечно (или поне толерантно) „уханно ръкостискане“ при всяко хранене. Грешка е обаче да се предположи, че те ще бъдат също толкова сърдечни, след като визуалният елемент бъде въведен. Вместо това започнете от началото и нулирайте линията на предизвикателствата; върнете линията за хранене обратно чак до мястото, където могат да се виждат и да ядат с малко или никакво прекъсване. И сега, направете процеса на преместване на купи по-близо до вратата отново, но този път добавете елемента на увеличен визуален достъп.
По-добрият вариант е да запознаете котките с помощта на врата за домашни любимци или мрежа. Вратата за домашни любимци работи по-добре от тази за бебета, защото вратите за домашни любимци са високи и имат врата за преминаване в тях, така че човекът не трябва да разглобява вратата на базовия лагер всеки път, когато иска да премине този праг. След като изберете своя метод, помислете...

Трета стъпка – Яжте, играйте, обичайте. Идеята тук е да съберете двете котки в една стая, без каквато и да е бариера, и да поддържате нещата възможно най-хармонични за нарастващи сегменти от време. Философски погледнато, това е продължение на упражнението „от другата страна на вратата“. Преди просто създавахте положителна асоциация на базата на храна. Не забравяйте, че най-лошото нещо, което можете да направите за всякакъв вид лично/без бариери запознаване, е да доведете двете котки в споделено пространство, без да им давате нещо да правят. В този необмислен сценарий другата котка се превръща в тяхното „нещо за вършене“ и вероятно ще откриете, че „взирането“ скоро се превръща в „хвърляне“. Нашите котки са толкова енергийно чувствителни и със сигурност усещат повишената температура в стаята. Затова е важно да имате план в случай, че конфликтът се разгърне и отново е добре, ако се случи. Ето контролен списък, който ще ви помогне да се почувствате подготвени, в случай че нещо се случи.

  1. Започнете с една котка: като играете само с една котка в стаята в началото. Уверете се, че е ангажирана и я карайте да си играе... или с лакомства, или с играчка.
  2. Доведете другата котка: Небрежно накарайте партньора ви да доведе другата котка в стаята и незабавно да го ангажирате.
  3. Поддържайте „ритъма“: Най-важният компонент, когато събирате котките заедно, е установяването и поддържането на ритъм на игра, след като те попаднат в стаята. Тук помощта на вашия партньор е безценна, защото той или тя може да работи, за да фокусира другата котка върху сесията, докато вие правите същото с вашата.
  4. Край на сесията: Сесията ще приключи по един от двата начина: или котките ще я прекратят, или хората. От само себе си се разбира, че всеки път бихте предпочели последното.

Да се надяваме, че в края на всички тези стъпки на запознанство, ще имате две котки, които... не се интересуват една от друга. Да, точно така. Докато основите са положени успешно, вие се чувствате уверени, че ги оставяте в една и съща стая заедно за продължителни периоди от време и не задържате дъха си всеки път, когато правят зрителен контакт, тогава най-важното е, че те не са врагове. Следователно приятелството има всички шансове в света да разцъфти с течение на времето.

Като допълнителни средства за сприятеляване, можете да ползвате дифузните спрейове на Feliway, а при по-тревожни котаци – билкови капсули KalmVet.