Как да действаме, когато открием животно в беда

Не, първото нещо не е да потърсите “организация”, която спасява животни!
В повечето случаи нямаме капацитет за поредното пострадало коте, нито разполагаме със зоолинейка.

Имайте предвид, че повечето организации, включително и нашата, се състоят от шепа доброволци и не винаги имаме възможност и капацитет да поемем още пострадали. А молбите за помощ, които получаваме на ден са десетки.
Физически и финансово е невъзможно да откликнем на всяка молба.
Единственото, което можем да направим е да ви дадем насока, как да помогнете на животното в беда сами.

Ако първата Ви мисъл е “не мога” или “нямам възможност да го задържа”, по-добре отминете - безсмислено е да губите и своето и нашето време в нападки, че “всички организации” не стават за нищо.
Ако за вас това е едно-единствено коте, на което не можете да помогнете/приберете, за нас това е петдесетото такова.
Морето от бедстващи бездомни животни в страната е реално и не само вие го виждате. Но вие имате избора да станете спасител за едно животно.

Дали да облекчите болката на пострадалото животно в момента зависи от вас, не от нас, не от друг.

Ако все пак решите да помогнете на котачето, на най-първо място - ЗАПАЗЕТЕ САМООБЛАДАНИЕ. Няма нищо страшно. Потърсете най-близкият ветеринар.

Помислете и преценете добре ситуацията, ако сте сами - потърсете приятел за съдействие. Погледнете през очите на агонизиращия кот, който има нужда от помощ и в момента вие сте единствената му НАДЕЖДА за спасение.

 1. Оценка на състоянието на блъснати котаци:
  • Има ли рефлекси при ощипване по крайниците?
  • Диша ли?
  • Има ли видими рани?
  • Може ли да се движи?
  • Ако котето не може да се движи, има огромна вероятност да е наранен гръбначният му стълб, да е със счупен таз или травма на главата. При неправилно преместване/повдигане, състоянието му може да се влоши. Преместването става внимателно, чрез придърпване/приплъзване върху ТВЪРДА повърхност, с която да го вдигнете, след като вече сте го наместили на нея (като картон или друго).
  • Имайте предвид, че при по-тежки и болезнени травми котаците изпадат в ШОК и могат да се държат дезориентирано, като дори да проявават и агресия.
   В такива случаи главата(или тялото) трябва да се покрие с кърпа/дреха за да се намали стреса и риска от ухапване.

 2. По възможно най-бързия начин котето трябва да стигне до ветеринарна клиника, където да установят има ли счупвания, вътрешни кръвоизливи и т.н. и да се започне нужното лечение.

  Спешната ветеринарна намеса е от изключителна важност! Вие сте там в момента. Ако мислите да го подминете и да пишете из Фейсбук – недейте, защото по-късна помощ, ако изобщо се яви такава, може да е твърде късно за него. Окажете му първа помощ, като го заведете до най-близката клиника, след което опишете историята му във Фейсбук и потърсете помощ, като разпространите снимката/албума на котето по стените на страници за помощ на животни.

 3. Захвърлени/болни/изгубили се малки или новородени котета:
  • Повече от 50% от бездомните малки котета страдат от конюнктивит, който при нелечение води до слепота (окото буквално бива разядено от бактерии). Преглед при ветеринар + капки за очи и антибиотици биха спасили зрението на котето, стига да имате желание да му помогнете.
  • Ако откриете само и плачещо малко коте: огледайте внимателно обстановката и потърсете майката.
  • Разпитайте хората работещи/живеещи в близост за евентуални подробности (от кога е там котачето, от кога е само, има ли други братчета, дали не знаят коя е майката и дали не се е случило нещо лошо с нея).
  • Изчакайте за евентуалното появяване на майката.
  • Ако са новородени - в никакъв случай не ги пипайте с голи ръце! Майката би могла да ги отхвърли.
  • Ако откриете захвърлени новородени бебоци - те се нуждаят от хранене през 3-4 часа с бебешко ветеринарно или качествено хуманно сухо мляко. За препоръки и съвети допитайте се до страници насочени към обгрижване на новородени котенца (просто го напишете в търсачката на Фейсбук) или направете публикация за търсене на котка кърмачка.

 4. Често, когато прохождат, мъниците се опитват да следват майка си, и се изгубват.
  Те се крият под коли, храсти и не осъзнават, че пресичат натоварен булевард...

  От тук следват две възможности за действие: (и не,първата не е да потърсите някой друг/организация, които да дойдат (ние не разполагаме със спешен екип) и да се погрижат, защото докато търсите този друг, котачето отдавна е забегнало на някъде или по-лошо - вече не е сред нас...)

  При желание, винаги би се намерило едно кътче, където да го настаните, докато му търсите дом.

  След което може да помолите страница/организация/ за спасение на животните за съдействие.
  За целта снимайте котачето, на дневна светлина, така че да се вижда личицето му, опишете накратко и без излишности историята и характеристиките му, както и град и разпространете по стените на страници за животни, а не на лични съобщения. Личните съобщения не се виждат от публиката, а реално тя е тази, която помага на животните. Споделянето от хора в соц.мрежи е изключително мощен атрибут за спасението на животните, не го подценявайте!

 5. Болни котаци и котаци с открити рани, преценка на общото здравословно състояние:
  • Котето има ли затруднено дишане? Разкъсана диафрагма е най-честата причина за това. Спешно състояние, изискващо незабавна лекарска намеса, разбира се не единствена.
  • Котето може/иска ли да се храни? Ако отговорът тук е не, възможните вероятности са много - от вирусна инфекция до болезнени проблеми със зъбите (грануломи,гингивити и т.н.) и други.
  • Котето немощно/отпаднало ли е? Ако да, една от вероятностите е кот да има висока температура. От нея котаците се дехидратират, а при малките котета това е фатално в 90% от случаите, ако не се постави на течности незабавно. Обезводняването убива!

 6. Спешната ветеринарна намеса е от изключителна важност! Вие сте там в момента. Ако мислите да го подминете и да пишете из Фейсбук - недейте. Окажете му първа помощ, като го заведете до най-близката клиника, след което опишете историята му във Фейсбук и потърсете помощ, като разпространите снимката/албума на котето по стените на страници за помощ на животни.


 7. Как да постъпим, ако видим котка на покрив или в заключено помещение, от което няма изход.

 8. Какво е нужно да сторите, ако се натъкнете на бедстващо животно:

  *Не, не е да напишете публикация със снимки във Фейсбук, в която търсите някой друг да помогне. Обикновено това не помага на никого!

  Можете да се справите и сами, стига да имате доброто намерение и желание да отделите от времето си, за да спасите животно, което хиляди други също са видели, но са подминали, без да се замислят, че то ще умре от бавна и мъчителна смърт, лишено от вода и храна.

  Ако не искате да бъдете като всички останали безразлични човеци, то ето какво е нужно да направите:


  Опция 1 - която би била по-бърза, макар че е силно за бюрокрацията ни да се нарече изобщо бърза, е да се обърнете към отдел Екология на съответната община/район, както и с копие до районния кмет, в която бедства животното и да помолите главен инспектор за съдействие за установяване на самоличността на собственика, за да дойде да отключи;

  Опция 2 - отивате на място и подавате писмена молба за съдействие в съответното районно управление - образец можете да изтеглите от тук.
  Същият можете да ползвате и за отдел Екология.

  Институцията, която може и знае как да призове собственик да отвори, е полицията, но ако не сте установили самоличността му, о-л Екология би била вероятно и надяваме се - по-бърза в това.

  Това са двата законоустановени принципа, чрез които ние работим и намираме за ефективни. Когато сигналите са писмени, имат повече стойност.

  ВАЖНО: служителите на която и да е институция са ДЛЪЖНИ да приемат и входират молбата/сигнала ви! Могат да отказват само с мотивиран писмен отказ!

Надяваме се, че статията ни ще ви бъде от полза в освобождаването на бедстващи котешки затворници.

Бездомните животни са отговорност на всички нас, които сме част от едно общество, а не само на доброволците и организациите за защита на животни.

Мили съграждани, ако всеки от вас, открие коте, на което му се иска да помогне и поеме отговорност, вместо да търси на кого да я прехвърли, заедно бихме помогнали на много повече животни.

Бихме били по-ефективни и бихме спомогнали, заедно, страната ни да се превърне в едно по-добро място за живот, не само за животните.