Избор на храна

В наши дни, домашните ни любимци боледуват все повече и повече – рак, диабет, бъбречна недостатъчност, синдром на раздразненото черво, хронични диарии, наднормено тегло и т.н.

Те, и ние, сме това, с което се храним. Ето защо е важно да подбираме внимателно храната на домашните ни любимци, ако искаме те да живеят максимално дълго, да са здрави и да бъдат до нас.

На пазара се предлага необятно разнообразие от храни за домашните ни любимци, чиито надписи уверяват, че „животното ви ще има здрава и лъскава козина“, „ще расте здраво и щастливо“, че „това е най-добрият избор за неговото здраве“, „премиум, пълноценна храна“, „обогатена с таурин“, „качествена храна“. А запитвали ли сте се, дали тези твърдения наистина са верни и можете ли да се доверите на този надпис?

Нека не забравяме на първо място, че светът е построен върху маркетингови стратегии, целящи да привлекат вниманието ви, с цел реализиране на продажба, а най-важният интерес на търговеца/производителя е да изкара колкото се може по-голяма печалба от вас и вашия космат приятел.

Вие, приятели, сте тези, които трябва да се погрижат да разберат дали наистина това, което ви предлагат е толкова здравословно и полезно, за колкото ви го рекламират.

Като първо правило в избора на храна: не се доверявайте на сляпо на рекламите по телевизора, на комерсиалните и известни брандове храни, на думите на продавача в зоомазина или на обещаващите „здраве“ надписи върху лъскавите опаковки. Винаги обръщайте пакета, за да научите повече, какво точно е съдържанието на храната.

Какво е важно да съдържа една храна, за да бъде тя наистина пълноценна, подходяща за вида и да бъде здравословна?

Ако прочетете съдържанието на едни от най-рекламираните и известни брандове храни, които виждате навсякъде около вас, ще узнаете, че основната съставка е царевица, царевичен глутен или ориз, а месото и месните субпродукти (дреболии, кожи, крака) са много малък процент от цялото съдържимо.

Преди да поясним защо царевицата нанася огромна вреда за домашните ви любимци, напомняме, че котките и кучетата са хищни животни и те нямат нужда от царевица (въглехидрат), за да съществуват, а от месен протеин. Това и трябва да бъде първата съставка - месо, минимум 50% от съдържанието, в една подходяща и качествена диета.

Да се върнем на вредите от царевицата.

До 92% от царевицата в глобален мащаб е генетично модифицирана и има голямо съдържание на глифозат - това е ключовата съставка в хербицидите Roundup и е установено, че е потенциално канцерогенна. В проучване от 2009 г., публикувано в International Journal of Biological Sciences, е установено, че плъхове, хранени с генетично модифицирана (GE) царевица, развиват заболяване на органите след 90-дневен опит с хранене с царевица.
Преглед на проучвания върху животни и хора отбелязва, че консумацията на генно модифицирана соя, царевица и ориз е свързана с неблагоприятни ефекти като рак или развитие на тумори, репродуктивни проблеми и аномалии в множество органи.

Царевицата често е замърсена с микотоксини, като растежът на мухъл се появява преди и след прибиране на реколтата.
Микотоксините са една от основните причини за изтегляне на храни за домашни любимци от пазара. През 2020 г. 94% от изтеглянията на храни за домашни любимци са били причинени от афлатоксини, смъртоносен вид микотоксин.
Друго проучване от 2012 г., също проведено върху плъхове, съобщава, че не само тестовите субекти са умрели преждевременно, но също така са развили проблеми с бъбреците и черния дроб, както и тумори на млечната жлеза, след като са били хранени с диета, състояща се от ГМ царевица.

Кучетата и котките имат къс храносмилателен тракт и са адаптирани да метаболизират животинската плът, така че протеините и мазнините са предпочитаният източник на енергия за тези животни.

Доверете се на информацията, записана на гърба на опаковката на котешката храна, която се чудите дали да закупите. Не на другиго, защото често твърденията на продавачите не отговарят на реалността.

За лесна справка, прилагаме сравнителна характеристика на два различни продукта.


На първата снимка, маркирана с "Х", видно от описанието продуктът съдържа „зърнени култури“ т.е. царевица, прикрита удобно под добрезвучащото „зърнени храни“, а месото и месните продукти са едва 4% – това не е подходящата диета за животното ви.

Вторият вариант е подходящият за вашият домашен любимец – разнообразни съставки и никакво зърно. Котките не са кокошки, за да консумират зърно.

Друго важно при избора на храна е да няма добавена захар, мая или прекомерно количество магнезий и фосфор.

Магнезият е основен минерал в диетата на котки и кучета, подпомагащ производството на енергия, на мускулната функция, поддържане на здравето на сърцето, както и подпомагане на изграждането и поддържането на костите и зъбите. Вместо да търсят специфичното съдържание на магнезий в дадена храна, е по-добре стопаните да търсят правилното съотношение на калций, фосфор и магнезий в диетата, което трябва да бъде приблизително Ca-1.3:P-1:Mg-.06.

Магнезият е причината и за струвитните кристали, които много от котките образуват и водят до цистити и запушвания, а това до хирургични намеси.

Наличие на зеленчуци, фибри, семена – също са подходящи за диетата на любимеца ви.

Не се препоръчва само диета на гранулирана храна – редувайте на дневна база.

Бъдете информирани, приятели. Документалният филм, създаден от ветеринарен лекар, ще ви даде допълнителна яснота върху така важната тема с храната. Филмът по-долу е оригиналният на английски език, ето тук може да откриете версия с български превод.