ФИП

Какво означава „ФИП“?

Котешкият инфекциозен перитонит е мутация на коронавируса при котки, който е съвсем различен от човешкия. Съществуват 4 форми на заболяването: мокра, суха, неврологична и очна.

До преди няколко години заболяването бе с летален изход поради липса на лечение. Стотици хиляди котки по света си отидоха в мъки заради коварния вирус.

За огромно щастие на милиони стопани тази фатална статистика бе преобърната през 2019-та година, когато д-р Педерсен от Калифорнийския университет UC Davis направи революционно откритие, носещо името Mutian или GS-441524.

Това е антивирусен препарат, който унищожава мутиралия коронавирус, причиняващ смъртоносния инфекциозен перитонит у котките.

Бихме искали да обърнем специално внимание, че противно на твърденията на мнозина ветеринари, които са пропуснали да се информират своевременно за новостите във ветеринарната медицина и с това обричат хиляди котки на смъртен одър, лечение за „ФИП“ съществува. И от личен опит твърдим, че то е ефективно и спасява животи.

Лечението разбира се е ефективно, само когато диагнозата „ФИП“ е поставена правилно и е доказана чрез съответните изследвания.

И тъй като често диагнозата се поставя с лека ръка и още по-често причината за състоянието на пациента се оказва друга, бихме искали да наблегнем на важен факт, който мнозина от ветеринарите все още пропускат:

ФИП и Коронавирус не са едно и също. Въпреки, че ФИП произлиза от коронавирус, леченията и симптомите са съвсем различни. Бърз тест (FCoV) за коронавирус, направен в клиниката, не доказва, че котката ви има ФИП!

Ако теста за антитела (FCoV ab) е позитивен, това означава единствено, че котката ви се е срещала с вируса (би могло да се използва като помощно средство за поставяне на диагноза ФИП, след като се проведат всички останали нужни тестове и се прецени общото състояние на пациента).
Ако теста за антигени (FCoV ag) е позитивен, това означава, че котката ви в момента боледува от коронавирусен ентерит, а не ФИП и съответно е нужно да се проведе подходящото лечение.

Не се доверявайте на диагноза „ФИП“, ако е поставена само чрез гореспоменатите методи.

За да се постави категорична диагноза ФИП, освен всички кръвни изследвания, проследяване на A/G съотношение, ехография, симптоматика и определяне на промяната в общото състояние на пациента, се изпраща кръвна или серумна проба, чрез която се изследват титри на антитела за коронавирус, в лаборатория извън страната, тъй като в България нямаме дадености за такова изследване.

Ваксината за „ФИП“ към днешна дата е със съмнителна ефикасност, а всички останали ваксинации, биха могли да провокират коронавируса, който котката ви носи, да се превърне във „ФИП“.

За да предпазите домашните си любимци, сведете стреса до минимум. Честата смяна на дом или стопани, пътуване, появата на нов член на семейството, ваксинация, могат да причинят стрес на котката ви и ако тя е носител на коронавирус, би могла да развие „ФИП“.

Щастливи истории на част от излекувани наши питомци от „ФИП“ можете да проследите тук и тук.

Източници: https://www.catvirus.com/