Кастрация

Да имаш коте е забавно и полезно преживяване. Но това идва с много отговорност и вземане на важни решения.

Вероятно се колебаете дали да кастрирате котката си, но не сте сигурни дали това е добра идея. Знайте, че не сте сами в това, защото много собственици на домашни любимци получават противоречива информация за това дали кастрирането на котки е необходимо и дали е добро или лошо за тяхното здраве.

Избирайки да кастрирате котката си, вие помагате за разрешаването на проблема със свръхпопулацията и броя на болните, изхвърлени, изтезавани и като цяло мизерстващи бездомни, а и не само, котки.

По-долу е нашето обобщение на плюсовете и минусите на кастрирането, за да ви помогнем да вземете информирано решение:

Плюсове при кастриране на вашата мъжка котка:

Недостатъци при кастрирането на вашата мъжка котка:

Предимства при кастрирането на вашата женска котка:

Недостатъци при кастрирането на вашата женска котка:

Какво да очаквам след кастрацията?

Възможно е котаците да са леко дезориентирани и неспокойни няколко часа след упойката. Това е съвсем в рамките на нормалното. Ако обаче състоянието продължи повече от 12 часа, това е сигнал, че трябва да посетите ветеринар.

Възвръщането към обичаен начин на живот при мъжки котаци е още на следващия ден след кастрация, а при женски малко по-бавно, тъй като при тях това е коремна операция.

Каква е подходящата възраст за кастрация?

Това е още една от най-разискваните теми и с най-много противоречия. Една част от ветеринарите препоръчват кастрация преди първо разгонване. Друга – кастрация при завършване на растежната фаза, или иначе казано, когато котката навърши 12 месеца.

Ние сме взели своят информиран избор и се придържаме към кастрация при навършване на 12 месеца: наблюденията ни в дългосрочен етап върху котетата от iCat го потвърждават като правилен избор за котаците ни. Звучи разумно и логично, котаците да завършат растежната си фаза, преди да им бъдат отнети част от хормоните, като с това се дава шанс организмите им да се развият пълноценно.

Кастрацията на по-млада възраст крие своите рискове, свързани с редица заболявания в по-нататъчен етап от развитието и живота им.

Трябва ли котката ми да роди поне веднъж – чувал съм, че това е по-здравословното за нея?

Ежедневно хиляди нежелани котета биват изхвърлени на улицата, в реката, на полето в нищото, зарязани на произвола на съдбата. Такива са и котетата под грижите на iCat – преминали през какви ли не изпитания. Не допускайте този омагьосан кръг да продължава. Кастрацията спасява животи.

Надяваме се, сме ви помогнали при вземането на най-правилното решение, но ако не, вашият ветеринарен лекар е най-добрият човек, с когото да говорите за вашите опасения.